Thursday, November 27, 2008

Klik-Klik-Kotaraya

Lokasi : Sekitar Central Market + Lebuh Ampang + Celah2 Lorong Belakang
Masa : 1430hrs - 1730hrs

Akhirnya semalam sesi Klik-Klik-Kotaraya telah selamat dilakukan setelah berhari2 tertangguh.walaupun pagi tu hujan lebat dan aku hampir tewas dalam pelukan selimut sampai ke petang,tp nasibaik tengahari tu cuaca dah kembali panas.aku gerak pegi central market naik komuter utk menyahut seruan kerajaan supaya menggunakan pengangkutan awam.haha.misi aku smalam ialah utk capture scene yg slalu kita tgk kat kl,tp jarang kita appreciate,mayb sbb dah slalu sangat kita nampak.so mostly pic smalam byk on signage n graffiti,as well as culture pic.bagi aku graffiti ni tak dianggap as vandalisme,sebab tujuan utamanya bukan utk merosakkan harta awam dan merosakkan pandangan.tapi graffiti skarang lebih kpd medium bagi sesetengah pihak utk menzahirkan apa yg tersirat secara sinikal,tetapi terbuka.mungkin cuma tak kena pada tempatnya dan ilegal.spatutnya mereka ni diberi ruang mahupun display wall yg legal bagi dicurahkan segala kreativiti yg ada.slalunya graffiti yg ada kat kl ni tak tahan lama,sebab selang beberapa minggu local authority akan cat balik dinding2 tu.atleast ada la jugak kerja DBKL tu drpd duduk bersiul2 kat cafe menunggu waktu punch card balik rumah.diharap dgn tercapturenya beberapa graffiti ni,dapat la disimpan contoh2 seni yg pernah wujud,tambahan pulak sesetengah drpd graffiti ni dibuat berlandaskan kpd isu2 semasa.jenuh jugak la aku selongkar segala ceruk dan backlane sampai kena kejar anjing.haha.dah la masa nak balik tu aku terperangkap kat KLsentral dekat2 dua jam sebab komuter tergendala.oh,n kesemua pic ni diambil dgn menggunakan ISO 600 dan ke atas utk test visibility of noise.hasilnya aku rasa cukup tak mengecewakan :) setelah berpeluh2 selama tiga jam,inilah hasilnya :












"aiyoyo..kl banyak busuk la.."









we loves kl,dont we?

signed,
syahiransukardi

6 comments:

your love affair said...

wehh delete la gambar makcik tu. aku nanges ni!

LewCM said...

beautiful pictures..as always :)

especially like the picture of you and that girl in sephia mode? haha, sorry, i dont know what are d terms u photographer used. :p. pic no.9 and 11.

like the way u arranged d pic on that chinese boy and d graffiti 'no school today'.. looks 唱双簧. hehe.

great job! can't wait for 'klik klik kotaraya-the sequel' !! :)

syahiransukardi said...

LewCM- saturated image
your love affair- kalau kau nanges kiranya sampai la message "sayangi keluarga anda" tu.haha

Muhamad Akmal said...

agk la yan.. mmg sedeyh.. kau ni kan.. pegi htr gmbr tuh utk iklan khidmat masyarakat.. isk3..

tp pic2 lain mmg mantap.. hahaha

syahiransukardi said...

scene mcmtu mayb biasa kita tgk,smpai kadang2 kita lupa utk berfikir yg mungkin nenek tu still ada family,tapi ke mane hilangnya family dia.gentle reminder for all of us,family first :)

Muhamad Akmal said...

stuju.. huhuhuhu