Thursday, December 4, 2008

Hari Tiga : Borobudur di Pagi Hari


Disebabkan aku tido sorang je,maka aku terpaksa melebihkan effort utk setkan pelbagai alarm termasuklah memaksimumkan bunyi kat handphone aku.pukul 4.45am aku dah bangun n bersiap2 utk mendaki borobudur.jarak candi drpd hotel aku dalam 20 minit berjalan kaki.aku antara visitor terawal yang masuk ke candi pagi ni.tiketnye boleh tahan jugak la,USD15 lebih kurang rm50.aku pun mula la excited nampak candi tu.yela,last aku pegi pun masa aku sangat2 kecik.dah tak ingat apa apa pun melainkan tgk gambar dulu2 je.so aku pun mula la sesi klik-klik camera tanpa jemu.nasibaik pegi pagi.so dapat la jugak shot ala2 silhouette.sambil2 mendaki tu aku bersembang jugak dgn few tourist.salah sorg tu nama dia eric,australian.dia ni bole tahan masuk air jugak la.siap bole bercamwhoring dgn aku.haha.puas hati jugak la dapat naik borobudur.dalam sebok berklik-klik,aku tak sedar matahari dah tegak atas kepala.peluh pun mcm biasa la mengalir deras.kalau bole jual,dah kaya dah aku hasil titik PELUH aku sendiri.utk rest kejap,aku jalan2 kat area galleri utama seni borobudur.bila sampai tempat berteduh,baru aku prasan yang kulit aku sangat2 merah.kalau merah cam baby tu takpela jugak,ni merah hitam.daymmm!gila sensitif mengalahkan kulit bayi,baru berapa jam je pun.takpe2,nivea menanti aku di malaysia(diba promote.haha!).lepas balik hotel,mandi2,aku terus checkout kul 1pm.drpd hotel ke terminal bas borobudur,aku naik kuda hape ntah name dia.saja ngade2 sbb jarang dapat naik kan.haha.bas yang aku naik terus ke stesen jombor,pastu kena tuka bas utk masuk bandar jogja.yang klakanya bas drpd jombor ni dipanggil trans kota.tapi dorg treat macam keretapi je.siap berterminal bagai.konduktor dia pun tak macam konduktor(sbb masuk ikut turnstile ala2 komuter) n tugas konduktor dia kena sebut nama tiap2 stesen bila berhenti ala2 putra.haha.yg tak bole blah nye bila aku usha stafcard dia,ada tertulis nama n position = pramugara!hahaha.sakit perut aku tahan gelak dalam hati.kot tergelak kuat,mau kena tendang aku keluar bas :) sampai je stesen keretapi tugu jogja,aku beli tiket balik ke jakarta.plan awalnya nak terus ke bandung,tapi tiket eksekutif dah abis.org kata jgn beli tiket yg biasa sbb bercampur dgn ramai sgt org,so tak berapa selamat.ni membuktikan utk kesekian kalinya bahawa aku ni memang jenis yang mendengar nasihat.haha.tren malam ni kul 8pm.so aku pun amik beca,straight mintak dia bawak pegi malioboro mall sementara menunggu lagi 5 jam.pusing punya pusing,ni aku dapat online kat hotel ibus.dapat jugak la transfer2 pic.kat sini nampaknya aku just dapat upload few pics je.memandangkan internet dia ni sangat2 la lahanat.bagusnya,baru la aku dapat rasa bersyukur bila compare dgn maxis broadband yang selama ni dikutuk2 tu!

signed,
syahiransukardi
*Borobudur di Pagi Hari*

2 comments:

your love affair said...

hahahaha. abes la kulit kau yang so putih kemerahan tu...naik la saham kulit putih kuning aku ni ha.. ;p

gila best sana ada pramugara. and and and....entah2 kau yang nak camwhoring dengan australian tu.hehs.

gamaknya aku pun kena pegi jakarta jugaklah untuk belajar menghargai maxis broadband!

Muhamad Akmal said...

weyh, nak camwhoring jugak.. hahaha